Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A lovak körül mindig lesz valamilyen munkád!!!

2009.10.28

A lovak körül sok dolgod lesz. Ha lovagolni mész egy lovardába akkor jó ha tudod elméletben, hogy mit kell tenned és akkor már csak a gyakorlat lesz hátra! =)

 

1. A ló tisztán tartásaKép  

A lovat amelyet lovagolsz mindig szép tisztán kell tartanod!  Amire szükséged lesz az nem más mint egy szőrkefe és gumi lóvakaró. Ezek segítségével tudod lekefélni lovad szőrét, hogy megszabadítsd  lovad a portól és a rászáradt sártól. De azis jó ha gyökérkefével csutakolod le. De vigyázz, hogy a lovad hasát ill. lábát ne olyan erősen dörzsöld mint a hátát, hiszen ezek a ló legérzékenyebb pontjai. De a pofája is ebbe a csoportba tartozik ezért SOHA ne használj a pofáján gyökérkefét, mer az fáj neki. Amikor csutakolod vagy nyergeled akkor kösd ki a lovadat nehogy elfusson. Amikor megszabadítottad őt a kosztól akkor jöhet a pata kikaparása! Ehez patakaparóra lesz szükséged. A ló lábát SOHA ne LEGUGGOLVA hanem LEHAJOLVA emeld fel. Amikor már a "kezedben" van a lába akkor a kaparót tartsd a kampójával kifelé. Ne magad felé hanem kifelé kapard a koszt a patájából, ezáltal megvéded a nahobb sérülésektől! (Néha fürdesd meg lovadat elég minden másnap de ha télvan akkor csak hetente kéthetente akkot inkább csak csutakold)

 

2. A ló nyergelése 

Mikor nyergeled akkor is legyen kikötve a lovad! Hozd ki a nyergesből a lovad nyergét és Kép kantárját. Miután ez megvan akkor az izzasztó / nyeregalátét-et  is takarítsd le, hiszen ez érintkezik a ló hátával. (csak szedegesd le róla azt ami nem rávaló, ne "dramatizáld" túl) amikor ezzel megvagy akkor tedd fel az izzasztót a ló hátára úgy, hogy kicsit húzd rá a marjára és csak egy kicsit kb a feléig húzd le, hogy a ló szőre ne legyen kényelmetlenül a lovad számára. Amikor ezzel megvagy akkor tedd rá a nyerget, de vigyázz, hogy se túl előre se túl hátr a tedd. Aztán menj át a lovad másik oldalára és engedd le a hevedert. Sose dobd át a hevedert mert attól megilyedhet a lovad vagy hozzáütődhet a hasához!!Kép Miután leengedted a hevedert akkor menj vissza a lovad másik oldalára és vezesd át a hevedert a ló hasa alatt. Utána emeld fel a nyeregszárnyat és csatold be a hevedert de ne túl szorosra. Utána jöhet a kantározás. Csatold le a vezetőszárat a ló kötőfékjéről és dobd át a ló nyakán a kantárszárat. Ez azért fontos mivel már nincsen kikötve a ló és elszaladhat! Utána csatold le a kötőféket is. Ezek után fogd meg a kantárt a tarkószíjnál és a zablánál. (A zablát tartsd a tenyeredben mintha nasit adnál neki h ne csípjen meg) A zablát tedd az orra elé, hogy bevehesse, de ha nem vesz be akkor nyúlj be a szájába amíg elnem veszi (Nyugi nem fog megharapni hiszen nem a fogaközé hanem a foga mögé kell nyúlni ahol a zabla is szokott lenni!!) utána csak csúsztasd föl a füle mögé a tarkószíjat. (A zablát majd a helyére rakja magának) Ezután az orrszíjat csúsztasd át a pofaszíjak alatt, utána vezesd át a ló álla alatt a szíjat és viszonylag erősen húzd meg a csatot. Utána csatold be a torokszíjat. De ezt már nem kell szorosra csatolni csak annyira, hogy a ló pofája és a szíj között egy ökölnyi hely legyen! Miután ezzel is készen vagy a ló üstükét vedd ki a szíjak alól, hogy kényelmes legyen a lónak. Miután ezzel is készen vagy léptesd meg egy kicsit a lovadat és amikor már felszállnál rá akkor ellenőrizd a hevedert és annyira húzd meg, hogy két újjnyi hely maradjon! Utána pedig engedd le a kengyelt és állítsd be magadnak. Muitán készen vagy a lovaglással lazítsd meg a hevedert és a kengyeleket húzd fel. Mikor visszavitted a lovadat a "kikötőhelyhez" akkor tedd vissz a kötőféket és a vezetőszárat. Utána csatold ki a hevedert és emeld le de ne gyorsan hanem szép finoman. Utána kefével tisztídsd le ott ahol volt a nyereg vízzel vagy csak gyökérkefével. Utána ellenőrizd a patáit és a lábát, hogy nem-e sérült meg vagy nem lett-e koszos. Ha nagyon meleg van vagy nagyon keményen dolgozott vizzel hűsitsd le a lábát és ha kell tisztítsd meg. Utána vidd vissza a boxába vagy a karámba.

 

3. A lószerszámok ápolása

Amikor végeztél a lovaglással mosd le a zablát vizzel, hogy legközelebb ne sértse fel a ló száját mikor újra lovagolsz. Utána szedd szét darabjaira a kantárt, hogy megtisztítsd a  kosztól. Azért mert ha nem mosod le akkor a ló pofáját felsértheti. Miután végeztél zsírozd be, hogy ne töredezzen ki a bőr. Utána szárítsd meg és szereld össze! =) Utána jöhet a nyereg! A nyerget nyereg szappannal tisztítsd meg.

 

                                                                  KÉSZEN VAGY! =)

 

Ha almozni akarod a lovadat akkor ott ahol van trágya vagy vizelet (= vedd fel a lapáttal Kép vagy villával és tegyél a helyére másikat. De minden másnap vagy harmadnap szedd fel az egészet, söpörd ki és tegyél le új almot. Az etetést mindig kérdezd meg, hogy mennyit kell neki adnod enni ( ha lovardában vagy akkor az oktatódtól ha pedig sajátod akkor az előző tulajtól), hogy nehogy túletesd. Mindig legyen nála széna nasinak de ha kieszi nem kell neki mindig újat adni rögtön hanem várj vele egy pár órát (nem kell sokat csak 2-3 órát), hogy nehogy nagyon felhízlald. Ha nincsen önitatója akkor amikor kiissza vagy már koszosodik önts tisztát neki, hogy nehogy beteg legyen! ha legelőn vagy karámban van akkor mindig legyen friss vize!! Minden hónapban vagy amikor észlelsz valami furcsát a lovadon hívj állatorvost, hogy megnézze minden rendben van-e. A lovakat nemmuszáj megpatkolni de akkor minden lovaglás előtt és után ellenőrizni kell, hogy tiszta-e. Még akkor is, hogy ha a karámból ill. legelőről hozod be! Ha szükségesnek látod a lovad patáját kend be patazsírral, de legalább minden másnap!

 

Ha ezeket megcsinálod a lovad nagyon boldog lesz!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

dia-mo@hotmail.com

(Klaudia017, 2011.03.24 15:07)

Sziasztok. Szeretnék segítséget kérni abban hogy ha valaki tud nyárra lovardában munkát, akár lovak alól takarítás akkor legyen szíves szólni. Köszönöm mindenkinek aki segít. Erre az e-mail címre küldjetek ötleteket, ajánlásokat: dia-mo@hotmail.com

 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Május / 2019 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 493089
Hónap: 9379
Nap: 336