Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az istálló (levegője)

2010.03.07

 

Milyen legyen tehát az istálló levegője?

Elsősorban száraz. Legyen lehetőség szellőztetésre, de ne legyen huzatos a helyiség. A hőmérsékletnek nincs jelentősége bizonyos szempontból. A ló ugyanis a mozgással hőt termel. Bizonyított tény, hogy mínusz 10-20 fokot is képes károsodás nélkül elviselni, ha szabadon, ménesben és szélvédett helyen tartózkodhat. (A haflingi lovak tenyésztésénél előírás, hogy csak ridegen és természetes környezetében nevelhető fel (függetlenül az időjárástól), még a kiscsikók is a hegyekben, sokszor a hóban jönnek a világra.) 
Fontos, hogy boxban álljon, és ne legyen lekötve. Egy átlagos istállóban, még ha angol boxos is, mínusz 15 fokos hidegnél is a belső hőmérséklet éjszaka 0 fok körül van. Több ló esetében 6-7 fokig is felmehet. Jó tanács, hogy télen az ilyen éjszakai lehűlések esetén délután 2-3 óra körül már kerüljenek be a lovak az istállóba, így estére szó szerint felfűtik maguknak azt.

 

Kép

A munkát a lóval lehetőleg délelőttre időzítsük. Ha ez nem megoldható, akkor mindenféleképp úgy érkezzen be az istállóba, hogy már le legyen hűlve a normális testhőmérséklet környékére. (Ez sokszor 15-20 perc sétát is jelenthet) A ló, amíg megy, nem fázik meg még akkor sem ha vizes, de arra oda kell figyelni, hogy ne hirtelen hűljön le a teste. Nyugodtan rá lehet tenni két takarót. Az alsó legyen frottír, a felső vastag posztó, de semmiféleképp ne műszálas. Nem mindig a drága takarók a legmegfelelőbbek. Kb. 15 perc múlva az alsó takarót ki kell venni vagy cserélni, attól függően, hogy még mennyire vizes az állat. A fölsőt csak akkor kell eltávolítani, ha már megszáradt. Sokszor lassan szárad, ugyanis az erős munka utáni ún. hő tolulás még 20-30 perc elteltével is érzékelhető, mely újabb izzadásban nyilvánul meg. Ilyenkor át lehet csutakolni száraz szalmával, és újra betakarni. Mindezekkel együtt a szélsőséges időjárási viszonyok mellett - és ebbe beletartozik a nyári kánikula is! - mindenféleképpen mérlegelni kell, hogy mennyire tegyük ki kedvencünket egy esetleges megfázásnak, vagy hőgutának. (Mindig az legyen a szemünk előtt, hogy természetes állapotában a ló, ha nem muszáj szinte soha nem rohan annyit, hogy csurogjon róla a veríték, vagy ha igen, akkor van alkalma annyit mozognia, hogy ne fázzon meg.)

A hőtermeléshez energia kell, amit viszont a megfelelő többlettakarmányozással lehet megoldani.
 
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Május / 2019 >>

Statisztika

Online: 6
Összes: 493498
Hónap: 9410
Nap: 352