Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jármódok

2009.11.11

Lépés

A lépés négy ütemű jármód, a lábak egymás után meghatározott sorrendben érintik a talajt: külső hátsó,belső első,belső hátsó, külső első. Lépéskor tehát az átlós lábak mozdulnak egymás után, egy láb mindig a talajon van. Derék-, csizma- és szársegítséggel tartsuk a ritmust a lovon. Ha nyújtani akarjuk a lépést, használjunk lábsegítséget a heveder mögött, amikor a ló az elülső lábával lép. Fontos, hogy a lábsorrend szabályos legyen.

 

 Ügetés

Az ügetés kétütemű jármód, a ló az átlós lábait lendíti egyszerre, miközben a levegőbe emelkedik. A lábsorrend: külső hátsó és belső első, majd belső hátsó és külső hátsó. A ügetésnyújtását ugyanúgy  érhetjük el mint lépésben csak erőteljesebb segítségekkel. Ritmusos derék- és lábsegítséggel a lovas kontrolálja az ütemet. A lovas ügetés közben a nyeregben maradhat vagy ritmusosan felemelkedhet.

Tanügetés

Tanügetésben  a lovas a nyeregben marad. Apró térdhajlátásokkal tompítjuk a ló mozgásából adódó rázkódást. A tapasztalatlan lovasok gyakran találják nehéznek a helyes ülés megtartását tanügetésben. Jobbra - balra csúszkálnak ahogy a ló dobálja őket ügetés közben. Hogy ezt elkerüljük képzeljük el, hogy felemeljük a fenekünket de ehelyett csak megnyújtjuk a felsőtestünket.

Könnyű ügetés

Könnyű ügetésben a lovas felemelkedik, amikor a ló az elüső lábával lép. a lovasiskolákban a tanulókat a belső hátsó láb ellen lépésekor indítattják az emelkedést. Ez a jó lábra való ügetés. Valójában könnyebb a külső elsőhöz igazodni amikor ezzel a ló ellép indítduk meg a felemelkedést.

Vágta

A vágta háromütemű jármód. Hogy kanyarban is egyensúlyban maradjon a ló, tud külsö és belső lábra vágtázni. A belső lábra vágtázás lábsorrendje: külső hátsó, belső hátsó és külső első egyszerre majd belső első és egy pillanat  a levegőben. A külső lábra való vágzátás lábsorrendje pontosan ennek az ellentettje. A ló teste tökétes egyensúlyban van vágta közben a lovasnak segítenie kell ezt az egyensúlyt azzal hogy együtt mozog a lóval.: a felső test egyenes míg a lábak együtt mozognak a lóval. Minden egyes vágtaugrásnál a térd behajlik majd kinyúlik. Az előrehajtó segítséget itt a derék adja. A testsújy áthelyeződik a belső ülő csontra, nyomást gyakorolva a lóra majd a derék szinte előre tolja a lovat.Paci

Egy átlagos ló vágtaugrása körübelül 4 méter és 20 km/ órás sebessággel halad.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Május / 2019 >>

Statisztika

Online: 12
Összes: 491194
Hónap: 9454
Nap: 338