Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A lovas felszerelése

2010.06.18

1. Lovagló csizma:Kép

Ennek a csizmának az a szerpe, hogy a lábad kényelmesen tudd használni a kengyelben ez annyit jelent, hogy a lábad ne csússzon bele a kengyelbe. De ezis csak egy kis segítség  hiszen ezsem tudja teljesen meggátolni csupán kényelmetlenné teszi a lovaglást ha tulságosan beleteszed a lábadat a kengyelbe.

 

 

 

 

 

Kép

2. Lovagló cipő:

 A lovaglócipőt a biztonságosabb lovaglásra használják. Ez egy speciálisan kialakított cipő, talpa sima és puha, szára pedig a lehető legjobban illeszkedik a lovas lábszárának formájához. Nem lovaglásra kialakított cipőben, főleg sarok nélküli, illetve sportcipőben soha ne lovagolj, mert életveszélyes!

 

 

Kép

 

3. Lovagló zokni:

Ez a tárgy nemnyújt semmi egyebet mint, hogy télen nem fázik a lábad :D . 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

4.  Hopilett vagyis lábszárvédő:

Ez az eszköz a lovagló cipőhöz "tartozik". 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

5. Lovagló nadrág:

 A lovaglónadrágot a nyereghez való tapadás javítására használjuk, illetve varrásának köszönhetően a jobban igénybevett terülteteken, mindpéldául a térdtámaszokon, jobban meg van erősítve, így nem szakad szét, és dörzsölődik ki, mint pl. egy sima szövetnadrág. A bőrbetétes lovaglónadrág segítségével csúszkál a lovas a legkevésbé a nyeregben, míg a szövetbetétes nadrágok a legellenállóbbak. A versenyeken a hivatalos nadrágszín a fehér, de egyes versenyeken megengedett a vajszínű, és a krémszínű is.

 

 

  

Kép

 

6. Lovagló póló:

Ha igazán lovasnak akarsz kinézni vegyél magadnak. Az előnye a kényelem :) DE igazából teljesen felesleges:))

 

 

 

 

 

 

Kép

7. Lovagló mellény:

Ez hideg időben jól jöhet. Direkt ilyen alaklmakra van kitalálva testhez simuló ezért nem ijesztheted meg vele a lovadat és te magad is szabadabban tudsz mozogni. "Pufi" ezért nem fázol benne. Egyszóval jól jöhet. :D

 

 

 

 

 

 

Kép

8. Lovagló kabát:

Ez ugyan azt a célt szolgálja mint a mellény kivéve azt, hogy nem pufi és a karodat is melegíti + esőben hasznosabb.

 

 

 

 

 

 

Kép

9. Lovagló dzseki:

Ez télen jó mikor csípős hideg van. De vágta közben nemfogsz (annyira) fázni.

 

 

 

 

 

 

Kép

10. Lovagló kesztyű:

 Lovaglókesztyűt nemcsak a hideg ellen hordunk, hiszen nyáron is hordani kéne. Ez a szárhoz való tapadást segíti, így csökkentve annak kicsúszását a kézből. A legtöbb lovaglókesztyűre úgynevezett gumistoppokat helyeznek, mely még jobban erősíti a tapadást. A lovaglókesztyűket megerősítik ott, ahol a szárat fogjuk, így növelve az ellenállást. A csuklónál tépőzárral állítható a mérete, így nem esik le a kézről. Versenyeken a hivatalos szín a fehér, díjugrató versenyeket megengedett a fekete is, terepversenyen a barna színű bőrkesztyű is.
Jól jöhet akkor is amikor csak úgy lovagolsz nemcsak mert a tapadást segíti de a szár nem kezdhet ki a kezedet így nem leszel telel sebekkel ill. vízhólyagokkal. =) 

 

 

 

 

 

11. Kobak:Kép

Ez a legfontosabb a számodra hiszen ez védi meg a fejedet esés közben. A kobakot minden esés után egy újra kellene cserélni...mert a már " hibás" kobak nem nyújt teljes védelmet a legközelebi esésnél.

 

 

 

 

 

 

 

Kép

12. Fényvisszaverő mellény:

Ez az esti lovaglásnál jól jöhet de akkor a legbiztonságosabb hogyha a lovadon is van így este az autók és más közlekedési eszközök nem gázolnak el és tudnak vigyázni rátok.

 

 

 

 

 

Versenyzőknek:

1. Lovagló zakó: Kép

Lovaglózakót versenyeken használnak. A hivatalos zakószín a fekete, de díjugrató versenyeken megengedett a piros és a sötétkék is, fogathajtásban világosszürke is lehet. Díjlovagló versenyeken frakkot használnak, melynek hátsó része hosszabb, középen elvágott. Terepversenyeken nem használják, helyette egy hosszú ujjú lovaglópulcsira vett gerincvédőt alkalmaznak.

 

 

 

2. Lovaglóing:Kép

Lovaglóinget szinte csak versenyeken használnak. Ennek minden versenyágban fehérnek, vagy halványkéknek kell lennie, kivéve díjlovaglásban, ahol csak a fehér megengedett.

 

 

 

 

 

 

3. Nyakkendő:Kép

A nyakkendőt is csak versenyeken viselik, általában csak díjlovagló versenyeken, de más szakágban is megengedett. Színe csak fehér lehet, illetve halványszürke.

 

 

 

 

 

4. Bőr lovaglócsizma:

 KépA szép áplot bőrcsizma elengedhetetlen egy versenyen:)ügyelj hogy a márete illeszkedése jó legyen, a versenyek alkalmával csillogjon -villogjon:DD.

 

 

 

 

 

 

 

5. 3 ponton biztosított kobak:

 KépNagyon fontos!!kobak nélkül a versenypályára belépni is tilos!!

 
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Május / 2019 >>

Statisztika

Online: 12
Összes: 491193
Hónap: 9456
Nap: 338