Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zablák

2010.06.19

1. Csikózabla: Kép

A csikózabla a legelterjedtebb zablatípus. Ebbe a csoportba olyan zablák tartoznak, amelyek a leginkább kímélik a lovat és általában mindegyik lóhoz alkalmazhatók. Csuklós középső része a diótörőhöz hasonló hatást gyakorol, és a nyelvet, az ínyt és a szájszögleteket nyomja. (Ezt a zablát a csikóknál is szokták hasznánli belovaglásnál,ezalegajánlottabb.)van egyenes válozata is mikor nincs csuklós rész a  szájrészben. illetve van gumizot változata:)

 

 

 

 

2. Feszítőzabla: Kép

A feszítőzabla szájrésze egy darabból áll. Ez lehet egyenes vagy a nyelv részére kialakított  U alakú hajlattal kiegészített. A nyelv ez alatt helyezkedik el, ezért ez a típusú zabla erőteljesebben hat a ló szájának érzékeny részeire. A szájrészhez kapcsolódik egy-egy feszítőszár.
   A zabla durvaságát az álladzólánc és a feszítőszár hosszúsága
szabályozza.

 

 

 

 

 

 

3. Pelham zabla: Kép

A pelhalm zabla használható sima szárral és pluszsegédszárral is. Ha dupla szárakat használunk, a felső kettő közepes erősségű, a lenti kettő erőteljesebb hatást gyakorol a ló szájára.

 

 

 

 

 

 

4. Hackamore:Kép

Ezt a kifejezést általában, de helytelenül minden olyan kantárra használják, amihez nem tartozik zabla. Az igazi hackamore ősét a westernlovasok használták. A ló orr és állkapocs környékei idegeire hat, és egyre elterjedtebb díjugrató körökben is. Vigyázat ezzel elis törheted a ló orrát!!!

 

 

 

 

 

 

 

5. Kettős zabla (a nagykantár két zablája): Kép

A kettős zabla, mely a nagykantárhoz csatlakozik, egy feszítőzablából és egy csikózablából áll. Ezt inkább haladó lovasok és lovak használják, akiknek már kifinomultabb segítségekre van szükségük. A csikózabla felemeli a ló fejét; a feszítőzabla pedig nyomást gyakorol a ló ínyére, nyelvére, feje tetejére, ezen kívül az álladzólánc nyomja az állgödröt és a fejtetői hatást még erősebbé teszi.

 

 

 

6. Ágaskodtató vagy felvezető zablaKép:

Ovális alakú zabla amely álltalában fotózásnál illetve fedeztetésnél  használatos, de szokták használni bemutatókon is.Bár mén szemlén nem ajánlatos (és nem is elegáns)ebben felvezetni lovunkat.Inkább fedeztetésnél:)

 

 

 

 

Kép

 

7. Többkarikás gag-zabla:

Ezzel a zablával jobban lehet kontrollálni a kemény szájú lovakat. Nagykantárral használják: az egyik szár a zablatesthez közvetlenül a csatlakozó karikán megy keresztül, a másik szár a feszítőágakhoz van rögzítve. Az egyik szárat használhatjuk egyszerű csikókantárként is, de ha hozzávesszük a másikat, erősebb hatást fogunk elérni a feszítőágak segítségével.

 

 

 

 

8. Kimblewick zabla álladzószíjjal (ugrózabla):Kép

Viszonylag durva hatású feszítőzabla, mely álladzólánccal felszerelt, külsőre egy D-zablára hasonlító zablatípus. A zabla D részén két lyuk van, mellyel a feszesség mértékét lehet állítani. A zabla létezik merev és csuklós kivitelben is. Díjugrató versenyeken használatos, elsősorban kemény szájú lovaknál.

 

 

 

9. Kanalas zabla:Kép

Ez a zabla tulajdonképpen úgy néz ki mint egy kétszer tört zabla (a lapocska miatt) Ennek a zablának a közepén van egy lapocska amely megadályozza, hogy a ló a nyelvét a zabla fölé nyújtsa.

 

Kép

 

 

10. Baucher zabla: 

Ezt a zablatípust egy Baucher nevű profi lovas fejlesztette ki, hogy könnyítse a felemelést és az átengedést. Ezt a fajta zablát csak nehezebb díjlovagló-feladatoknál alkalmazzák.

 

 

 

 

11. Pálcás zabla:Kép

Itt a szájrész meghosszabbításai biztosítják a különösen stabil helyzetet, kímélik a szájszögletet és enyhe oldalirányú hatást engednek meg. Egyes kantártípusokban a zabla pálcáját külön bújtató is tartja a pofaszíjon. A pálcás zablák egy- és dupla csuklós változatban és különböző anyagokból készülnek. Ez a zablatípus egyébként félpálcás zablaként is létezik, amelynél a szájrészeket csak lefelé hosszabbították meg. Nehezen fordítható lovakhoz ajánlott. A pálca meggátolja, hogy a lovas a ló szájába húzza a zablakarikát.

 

 

12. Egyenes zabla:Kép

Az egyenes, vagyis a csukló nélküli zablák hatása jóval durvább, mint a csuklós zabláké, így hát csakis hozzáértők kezébe való. Az egyenes zablák nyugodtan fekszenek a ló szájában és rendkívül precíz szárhatást tesznek lehetővé. Ehhez azonban nagyon nyugodt és az üléstől teljesen függetlenül cselekvő kézre van szükség. Az egyenes zablákat még pontosabban kell beállítani a kantáron, mint a csuklós zablákat, hogy anatómiailag megfelelő helyzetet érjünk el a ló szájában, s igy kellő nyelvszabadságot biztosítsunk a lónak.

 

13. Roatry Pessoa zabla:Kép

A golyó - forgó nagyobb mozgásszabadságot biztosít. A karikák az állítási lehetőséget biztosítják.

 

 

 

 

 

 Kép

 

 

 

14. Kiképző zabla:

 A ló kiképzéséhaz "megneveléséhez" használják.

 

 

 

 

 

 

15. D-zabla rézgörgőkkel vagy oliv zabla:Kép

A zabla és a karika nem közvetlenül a ló szájánál kapcsolódik-kisebb a kidörzsölés és a becsípődés lehetősége. A réz görgők a ló nyelvét a zabla alatt tartja és fokozza a nyál termelődését.És "elfoglalja" a lovat.

 

 

 

 

 

 

16. Gumis zabla:Kép

Ezek a zablák ugyan azt a célt szolgálják mint azok a megegyező zablák amiken nincsen gumi (pl.: csikózabla-gumis csikózabla) csak annyi különbséggel, hogy ezek kicsit kíméletesebbek (pl.: a pelham zabla durvább a ló szájának, mint a gumis pelham zabla). Vagyis érzékenyebb szájú lovaknak ajánlott. (Ebből a fajtából sem egyfajta zablánál van.)

 

 

 

 

 

 

17. Duplán tört csikózabla:Kép

A tört zablák kényelmesek a ló számára hiszen nem olyan merev a ló szájában, mint az egyszer tört zablák. (Bármelyik zablatípusnak lehet kétszertört változata).

 

 

Kép

 

 

18. D-zabla:

Egy kicsit erősebb, mint a csikózabla, de az alakja a pálcás zablához hasonlóan meggátolja, hogy a lovas behuzza a ló szájába a zablakarikát.

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Május / 2019 >>

Statisztika

Online: 8
Összes: 493498
Hónap: 9411
Nap: 354