Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ellés

2010.03.07

 

A ló vehességi ideje 330-340 nap. Az elles közeledésére - a naptárban feljegyzett dátumon kívül - külső jelekből is következtethetünk. Ilyen jelek a horpaszok beesése, aKépfartő besüppedése, a csecsbimbók végén Megjelenő, Sargas színezetű viaszcseppek megjelenése.

 

 

 

 

 

Közvetlenül az éllés előtt a kancán kólikás tünetek figyelhetők meg (kapar, többszörKép lefekszik, körbejár a boxban), valamint Sűrűn és keveset vizel. Elles előtt 2 héttel a kancát helyezzük fertőtlenített, mélyen almozott, huzatmentes boxba és biztosítsunk számára Kellő nyugalmat.

 

 

 

Az elles második szakasza a kitolási szakasz, Amikor egy kanca megelli a csikót. EgyKéplábhólyag jelenik meg először, mely ha magától nem reped fel, Célszerű felrepeszteni, de előtte mindenképp győződjünk meg róla, hogy mindkét elülső láb jelen van-e és jól helyeződik a szülőútban. Rendellenes fekvés esetén azonnal értesítsük az állatorvost.

 

 

Az kanca viszonylag gyorsan ellik, így az elles megindulását követően 30-40 percenKép megellik belül (erős hasprés). A csikó helyes fekvése esetén segítségre ritkán van szüksége, ilyenkor azonban a csikót csak lefelé, a tolásokkal összhangban szabad csak húzni, nagyon kíméletesen.

 

 

 

A kitolási szakasz hirtelen kezdődik, s Szabályos időközönként (1-1,5 percenként)Képjelentkező tolófájások (6-8) eredményeként megjelenik a lábhólyag (a magzatburok, benne a csikó két melső lábával), majd miután ez felrepedt, elfolyik a magzatvíz, sa kanca megellik.

 

 

 

 

Kép Egy kitolási szakasz legnehezebb része a mellkas áthaladása. Ilyenkor segíthetünk a kancának (ha szükséges). Különösen szűk, fiatal kancáknál gátrepedés is előfordulhat. Ilyenkor állatorvosi beavatkozásra van SZÜKSÉG az ellést követően, Azonban addig is feltétlenül tisztán kell tartanunk a sebet és mihamarabb elállítani a vérzést.

 

 

Az ellést követően a köldökzsinór a kanca felállásának pillanatában elszakad. ElvágniKépsemmiféleképpen sem szabad. Esetleg roncsolni szoktak, de ez sem ajánlott mivel még ilyenkor is Jelentős mennyiségű vér jut a csikóba a méhlepényből. A köldökcsonk fertőtlenítését valamilyen Szárító hatású szerrel Célszerű elvégezni, s nem árt megismételni a csikó első napjaiban sem.

 

 

Kép Ellést követően a csikót töröljük szárazra, ill. hagyjuk, hogy anyja lenyalogassa. Ha esetleg túl sok magzatmáz lenne az orrában, ill. a szájában kézzel távolítsuk el.

 

 

 

 

 

A bélszurok kihajtása kétféle módon történhet. Beöntéssel, vagy 1,5-2 dl parafinolajjalKépszájon át adva nyelvgyökérre.

 

 

 

 

 

 

 Kép Fontos, hogy elles után a csikó minél hamarabb szopjon, mert így jut hozzá a kolosztrumhoz (föccstej), mely immunrendszerének kialakulásában játszik döntő szerepet. A csikó az első hetekben naponta akár 60-70 alkalommal is szopik.

 

 

 

 

 

 

A méhlepénynek az ellést követően 30 percen belül távoznia kell a kancából. Eznem hegyre Képtörténik meg feltétlenül állatorvost kell hívni. Ikerellés esetén Gyakran előfordul, hogy az első csikó születése után órákig semmi sem történik, nem távozik el a méhlepény a második miatt.

 

 

 

 

 

 

 

A magzatuberkulózisKépurkot és a méhlepényt feltétlen esett vissza kell kötni "labdába", hogy a kanca rá ne lépjen, mert a méhlepény bennszakadása Súlyos problémákat okozhat.

 

 

 

 

 

 

 

 

A méhlepény, a magzatburok és az ún.csikókenyér (hippomannes), melyKép  Képa magzatvízben szőrből, levállt hámból összeállt Képlet, általában tenyérnyi, Sargas-zöldes színezetű. Régen azt hitték róla, hogy a csikó táplálásában van szerepe.

Mindekettőt feltétlen mutassuk meg az állatorvosnak!

 

 

 

Lovak esetében az ikerellés igen ritka, kb. 0,5%, bár telivérek esetében 1%-nyi nem,Képlehet. Az ikervemhesség megállapítására ma már 16-18 naptól az ultrahang nyújt segítséget. A vemhet Célszerű elvenni, mert a kancák általában elvetélnek, vagy holtan ellik meg a csikókat. Azonban előfordulhat, hogy egyik, esetle mindkét csikó megmarad, de Ezek vitalitása igen gyenge és általában fejletlenül jönnek a világra.

 
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Május / 2019 >>

Statisztika

Online: 12
Összes: 491193
Hónap: 9459
Nap: 339