Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyógyszerek

2010.03.07
 
Mi az, amire szükségünk lehet házi patikánkban? A lentiek főleg humángyógyászatban használt gyógyszerek Az állatgyógyászati cikkeket ad.us.vet. kifejezés jelöli.

 

Kép

Fertőtlenítő szerek:

Betadine, Jód, Arugeen spray: injekciózás esetén, sebek fertőtlenítésére. 
3 %-os Hydrogén peroxid (Hyperol): sérülések, nyírrothadás lemosására 
Sterogenol oldat, Ritosept oldat, Neomagnol: fertőtlenítő lemosásra.

 

Sérülésekre való krémek:

Hydrocortison 2,5 %-os krém, Ebrimycin gél: együtt és külön is lehet használni sérülésekre, de csak egy-két napig. Utána hámosítóval kenni. Nagyon erős gyulladáscsökkentő antibiotikummal kombinálva. Humán gyógyszer, csak receptre kapható. 
Neogranormon kenőcs: hámosító. (recept nélkül kapható) 
Trümmeli paszta (ad.us.vet.): Hámosító, fertőtlenítő 
Mikulitz kenőcs (ad.us. vet): Hámosító. A csüd sérüléseire megelőzésképpen is használható. A sebek utáni kemény pörkök eltávolítására. Állatorvosi receptre. 
Mercurochrom oldat: hámosító.
 

Gombás megbetegedésekre:

Baranszky paszta (ad.us.vet): a tarlósömör leghatásosabb ellenszere. Szinte mindenfajta sömör és gomba kezelésére jó. Állatorvosi receptre. 
Castellani oldat, Trichlorata oldat: csak receptre.

 

Pataápolásra:

SBC paszta (ad.us.vet): nyírrothadás kezelésére. Állatorvosi receptre. 
Fakátrány: nyír és talp megóvására.

 

Féreghajtók:

Equalan, Panacur, Thelmin, Vermitan, Mebenvet: általában paszta formában. Több ló esetén érdemesebb az 500 gr-os granulátumot választani.

 

Görcsoldók:

Algopyrin inj. No-spa inj. (ad.us.vet): lehet vénásan és izomba is. Kb. 20 ml/500 kb.

 

Vizelethajtó:

Furosemid inj.: 2-4 ml vénásan. Receptre kapható.

 

Allergiás reakciók esetén:

Depersolon, inj, Nomilen inj, Calcimusc inj: komplex terápia részeként alkalmazható. 
Dehistin inj. (ad.us.vet): állatorvosi receptre.

 

A szem betegségeire ható gyógyszerek:

Ultracortenol, Depersolon szemcsepp: gyulladáscsökkentő. Receptre kapható. 
Irgamid, Garasone, Septosyl szemkenőcs: antibiotikum. A Septosyl recept nélkül kapható
Fontos  tudni, hogy bármilyen kis gyulladás van a ló szemében akkor azt azonnal el kell kezdeni kezelni. A szaruhártya nagyon érzékeny és elhanyagolt szemgyulladás esetén hályog alakul ki mely vaksághoz is vezethet. Először a szemcseppet kell belecsepegtetni. Sokszor megy sár vagy valami kis növénydarab a ló szemébe. Ezt izotóniás sóoldattal, vagy a szemcseppel kell kimosni. Utána mindenféleképp antibiotikumos szemkenőcsöt kell a szembe kenni!!! (Nem mellé, fölé, alá, hanem bele! Az elég, ha az alsó kötőhártyát óvatosan lehúzzuk, és arra tesszük a krémet.) A szemcseppek kortikoszteroid tartalmuk miatt erősen gyulladáscsökkentő hatásúak, amire szükség van a kezelésnél, de ezért mindig együtt kell alkalmazni valamilyen antibiotikumot is tartalmazó szemkenőccsel. Szembe csak szemkenőcsöt lehet kenni!
Jó hatásfokúak a különböző, gyógyszertárakban kapható gyógyteák. A borsmenta és kakukkfű tea köhögéscsillapító, a kamilla gyulladáscsökkentő hatású. Általában szeretik a lovak, de megitatásuk nem annyira egyszerű. Ált egy vödör vízben 2-3 evőkanál teát kell megfőzni.  Hidegen kell itatni, ha lehet reggel, etetés közben. Ha önitatós az istálló, akkor éjszakára el kell zárni a vizet. Ha csak egy pár kortyot iszik belőle a ló, már az is hatásos lehet. Naponta többször meg kell kínálni, mindig itatás előtt. Természetesen utána mindig meg kell kínálni sima vízzel is.

 

Hol juthatunk hozzá a gyógyszerekhez:

Budapesten a kijelölt patikákban készítik el az állatgyógyászati gyógyszereket. Vidéken szinte minden nagyobb gyógyszertárban foglalkoznak vele. A kész termékeket a különböző állategészségügyi területen működő cégek boltjaiban lehet beszerezni. Humán gyógyszereket állatorvos is felírhat receptre, de a teljes vételárat kell kifizetni érte.
A homeopátia az állatgyógyászat területén is egyre több teret hódít, és nem is akármilyen eredménnyel. Nemzetközileg elismerten és hatásosan gyógyítja a lovakat. Magyarországon is egyre több állatorvos ismerkedik meg ezzel a fajta gyógyászattal, és komoly erőfeszítéseket tesznek oktatására, népszerűsítésére.
 
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Május / 2019 >>

Statisztika

Online: 11
Összes: 491193
Hónap: 9456
Nap: 338